Depresyon Nedir? Depresyon Tedavisi
Depresyon Nedir?
Depresyon, sürekli bir üzüntü ve ilgi kaybına neden olan bir duygu durum bozukluğudur. Depresyon aynı zamanda majör depresif bozukluk veya klinik depresyon olarak da adlandırılır. Bu durumdan muzdarip bireylerin hissettikleri, düşünceleri ve davranışları etkilenir ve bunlardan dolayı çeşitli duygusal veya fiziksel sorunlar ortaya çıkabilir. Normal günlük aktiviteler yaparken sorun yaşanabilir ve bazen hayat yaşamaya değmez gibi gelebilir.
Depresyon sadece bir keyifsizlik veya anlık bir zayıflık değildir. Depresyon aynı zamanda bir anda çözülebilecek kadar basit bir sorun değildir. Depresyon tedavi edilebilir ve tedavi gerektiren tıbbi bir durumdur. Bu tedavi süreci bazı vakalarda uzun sürebilir. Depresyonu olan bireylerin çoğu ilaç, psikoterapi veya ikisinin birleşimi ile devam eden bir tedavinin sonucunda iyileşebilirler.
Depresyon genellikle 20’li veya 30’lu yaşlarda başlar, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Erkeklere oranla çok daha fazla sayıda kadına depresyon teşhisi konulmaktadır. Bunun nedeninin ise kadınların daha yaygın olarak tıbbi yardım istemesi olduğu düşünülmektedir.
Nedenleri
Depresyon Neden Kaynaklanır?
Depresyona neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir. Birçok zihinsel bozuklukta olduğu gibi, çeşitli faktörler söz konusu olabilir:
- Depresyon kalıtsal faktörlerden etkileniyor gibi görünmektedir. Kan akrabaları da bu duruma sahip kişilerde depresyon daha yaygındır.
- Depresyonu olan kişilerin beyinlerinde fiziksel değişiklikler olduğu görülmektedir.
- Hormon dengesindeki değişiklikler depresyona neden olabilir.
- Nörotransmitterler doğal olarak oluşan ve muhtemelen depresyonda rol oynayan beyin kimyasallarıdır.
Bununla birlikte:
- Düşük benlik saygısı gibi kişilik özellikleri
- Travmatik veya stresli olaylar
- Genetik akrabaların tıbbi geçmişlerinde alkolizm, bipolar bozukluk, depresyon veya intihar öyküsü
- Lezbiyen, gey, biseksüel veya transseksüel bireylerin destekleyici olmayan çevre koşulları
- Anksiyete bozukluğu veya yeme bozuklukları gibi diğer zihinsel sağlık bozuklukları
- Ağır alkol, sigara veya uyuşturucu kullanımı
- Kanser veya kalp hastalığı gibi ciddi hastalıklar
- Yüksek tansiyon ilaçları gibi bazı ilaçlar depresyon riskini artırabilir.
Depresyon Nasıl Önlenir?
Depresyonu önlemenin kesin bir yolu yoktur. Ancak stresi kontrol etmek ve direnci artırarak benlik saygısını güçlendirmek önemlidir. Sorunun en erken belirtilerinde tedaviye başlamak en önemli adımdır. Özellikle ağır kriz zamanlarında, aile bireylerine ve arkadaşlara ulaşmak gereklidir. Semptomların nüksetmesini önlemek için uzun süreli bakım tedavisi düşünülmelidir.
Belirtiler
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Depresyon, bir bireyin hayatı boyunca tek bir defa ortaya çıkabilir veya bazı vakalarda birçok defa görülebilir. Herhangi bir depresyon nöbeti sürecinde, çeşitli belirtiler günün büyük bir kısmında görülür.
- Üzüntü, sebepsiz ağlama veya umutsuzluk duyguları
- Değersizlik veya suçluluk duygusu
- Düşünme, konsantre olma veya karar vermede zorluk
- En küçük konularda bile öfke patlamaları
- Hobiler veya normal aktivitelere karşı ilgi kaybı
- İştah veya kilo değişiklikleri
- Uyku bozuklukları
- Yorgunluk veya enerji eksikliği
Tanı Yöntemleri
Depresyon Nasıl Teşhis Edilir?
Depresyonun teşhisi genellikle fizik muayene ile başlar. Doktor bireyin sağlığı hakkında sorular sorabilir ve bazı vakalarda laboratuvar testleri gerekebilir. Daha sonra psikiyatrik değerlendirme gerçekleştirilir. Akıl sağlığı uzmanı belirtileri değerlendirmek için sorular sorar.
Tedavi Yöntemleri
Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?
Depresyonu olan çoğu insan için ilaçlar ve psikoterapi etkilidir. Şiddetli depresyon durumunda hastanede yatmak veya ayaktan tedavi programına katılmak gerekebilir.
İlaç Tedavisi: Depresyon tedavisi sırasında SSRI’lar, trisiklik antidepresanlar ve MAOI’ler gibi çeşitli ilaçlar doktor kontrolü ile kullanılabilir. Antidepresan kullanımı aniden bırakılmamalıdır.
Psikoterapi: Bilişsel davranışçı terapi gibi psikoterapi türleri depresyon tedavisinde etkili olabilir. Psikoterapi, bireyin krizlerle başa çıkmasını ve olumsuz düşünce kalıplarını değiştirmesini sağlayabilir.
Alternatif Tedavi ve Evde Tedavi Yöntemleri
Depresyon, bireyin tek başına tedavi edebileceği bir hastalık değildir. Ancak kişisel bakım adımları tedaviye ek olarak faydalı olabilir:
- Tedavi planına sadık kalmak
- Depresyon hakkında bilgi edinmek
- Uyarı işaretlerine dikkat etmek
- Alkol ve uyuşturuculardan kaçınmak
- Kendine iyi bakmak